Analys av Duroc

En av mina följare rekommenderade att jag kollar lite på ett bolag som heter Duroc, och det blev en ganska intressant twittertråd var jag lite går steg för steg igenom min analysmetodik och hur jag kollar på ett bolag jag aldrig kollat förut. Tänkte i efterhand att det skulle vara smart att även skriva ett inlägg om det, så här är en analys av Duroc, steg för steg. Länk till twitterinlägget.

Först en lista på stegen som jag tar i det här fallet, ordningen är ungefär lika oavsett vilket bolag jag kollar på men skiljer såklart beroende på var olika frågetecken uppstår.

 1. Översikt
 2. Lönsamhet
 3. Skuldsättning
 4. Vad gör bolaget?
 5. Analysera – Resultaträkning
 6. Analysera – Balansräkning
 7. Frågetecken 1 – 2016 – 2017
 8. Frågetecken 2 – Fördelning av omsättning och rörelseresultat
 9. Slutsats – är bolaget intressant?
 10. Värdering

1. Det först jag alltid gör är att jag kollar Översikt, Lönsamhet, och Skuldsättning på Börsdata. Här kollar jag främst omsättning, eget kapital, och vinst per aktie. Noterar även om bolaget har haft utdelning.

EZ6kx7fWkAEYDay

Noterar saker som sticker ut och som leder till frågetecken. I fallet Duroc, noterar jag ett antal förlustår och noterar vad som ser ut som en bra trendvändning i omsättning och ek per aktie. Frågor jag ställer mig är varför de inte betalat utdelning och varför de gjort förlust. Viktigast är, hur vände dom verksamheten och är vändningen permanent och uthållig?

2. Därefter kollar jag rörelsemarginal och avkastning på eget kapital.

EZ6lZRQXgAA7Wyv

Noterar i detta fall bra ROE och acceptabel rörelsemarginal. Noterar att de svaga åren även sträcker sig upp till rörelsen i resultaträkningen, vi kan alltså utesluta att förlusterna beror helt på finansiella eller skattemässiga rader i resultaträkningen.

3. Slutligen kollar jag att balansräkningen är hållbar. Kollar skuld mot ebitda, balanslikviditet och soliditet. Se dessa skärmklipp med lite anteckningar.

EZ6l2ogXQAEMeDD

Noterar att allt är ok vad gäller skuldsättningsnivå.

4. För att ta reda på vad bolaget gör besöker jag alltid deras webbsida. Jag föredrar att höra vad bolaget själv säger att dom sysslar med, och sedan kolla var omsättningen och resultatet kommer ifrån i resultaträkningen. Det finns till exempel bolag som gillar att lyfta en del av sin verksamhet oproportionerligt mycket sett till andelen omsättning och resultat den delen av verksamheten står för i verkligheten.

EZ6mTHwWoAAkaeb

Durocs verksamhet består alltså av att de förvaltar rörelsedrivande bolag, och de har delat upp verksamheten i fyra affärsområden. Leder direkt till fler frågor, vilka fibrer, vad innebär industrial trading, vad är other industry? Det enda som är relativt klart är technical textiles.

EZ7a6izWAAM2xeOEZ7bIWkXkAItIYDEZ7bDAsWoAEqCbIEZ7a-ZmXsAAHLaz

Dessa beskrivningar är bra och tydliga. Duroc använder tydligt språk och undviker floskler. Noterar exponering mot bilindustrin inom många affärsområden.

5. Efter att jag beslutat att bolaget är intressant nog att kolla ännu djupare på går jag vidare till börsdatas Analysera-verktyg. Första hållplats är resultaträkningen.EZ6nxafXYAAU1iF

Noterar en enorm turnaround-punkt 2016-2017, detta lägger jag på minnet att kolla hur, varför, och om jag tror det är en långsiktig turn-around. Noterar att turn-arounden skede genom hela resultaträkningen, bra. Noterar ett 2019 hade ökande omsättning men minskad ebitda och rörelseresultat. Noterar att man gjort en stor emission 2016-2017, och sedan inte ökat antalet aktier. Gillar utvecklingen i omsättning och rörelseresultat.

6. Nästa steg är att “dot the i’s and cross the t’s”. Kollar så att det inte finns för mycket luft i balansräkningen. EZ7VZ1sXgAE5vtR

Duroc klarar även detta bra. Inte mycket immateriella tillgångar, bra matchning mellan korta och långa tillgångar samt skulder.

7. Okej, allt ser bra ut hittills. Dags att reda ut vad som hände 2016-2017 som ledde till vad som verkar en botten i den tidigare negativa verksamhetstrenden. EZ7X3vmXgAAuRjVEZ7YpvGXgAIBitE

Hittar svaret efter en del letande. Verksamheten vändes med en stor transaktion var Duroc köper IFG AB. Detta är även varför man emitterat massor med aktier. Intressant, och ser ut som en hållbar setup going forward. Detta har även bevisats iom den goda utvecklingen efter förvärvet.

7. Dags att kolla hur omsättning och resultat är fördelade mellan de olika affärsområdena. Detta kunde man såklart gjort i samband med att man kollar vad bolaget sysslar med.EZ7aRtVXYAIIzKP

Noterar något VÄLDIGT intressant. Först ser vi att fiber är en stor majoritet av omsättningen, 60% i runda slängar. Övrig industri (Duroc Rail och Duroc Laser Coating) ca 10% och tekniska textilier plus industrihandel ca 20%. Ser vi sedan på rörelseresultatet noterar vi det som för mig är oerhört intressant. över 25% av rörelseresultatet kommer från övrig industri. Noterar svaga marginaler i det största affärsområdet sett till omsättning, och väldigt svaga marginaler inom tekniska textilier. Guldkornet verkar vara Duroc Rail och Duroc Laser Coating.

9. Drar slutsatsen att bolaget är klart intressant. Dessutom intressant ägarlista med Peter Gyllenhammar som klar storägare 80% och ordförande plus Traction med en stek. Bolaget kan antas vara väldigt cykliskt pga exponeringen mot bilindustrin. Verkar som att man har en riktigt lönsam del i Duroc Rail och Duroc Laser Coating. Bolaget är något jag skulle kunna investera i, så går vidare till värderingen.

10. Bolaget är väldigt billigt. När jag skrev analysen på twitter handlades bolaget till EV/EBIT 6 och EV/EBITDA ca 4. P/B ca 0,8. Tycker inte bolaget förtjänar en extremt hög multipel, men jag tycker detta är billigt. Jag äger idag aktier i Duroc.

Hoppas detta inlägg var intressant, och hoppas det finns någon takeaway av denna inblick i min analysmetod. Tack för den här gången, hejdåååååååååå!

4 thoughts on “Analys av Duroc

 1. Mycket intressant, tack!
  Om jag vill lära mig mer om FA, har du något tips hur jag skall gå tillväga?
  Kanske någon bra bok t.ex?

  1. För fundamental analys tycker jag man måste förstå vad siffrorna i redovisningen betyder, och ha en uppfattning eller tro på framtida utveckling. Angående böcker finns det mycket bra, till exempel one up on wall street, delar av intelligent investor, Buffetts text Superinvestors of Graham and Doddsville är bra. Rekommenderar även Buffets letters to shareholders. @Vardeinvestera har en liten artikelserie om fundamental analys också.

   1. Tack för svar! Jag hårdpluggar nu betydelsen av de olika nyckeltalen och begrepp 🙂
    Hittade https://aktiewiki.se/ som var mycket hjälpsamt.
    Också mycket intressant att följa dina videos om hur du screenar aktier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s