Netflix, HBO, och Moats

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina åsikter om Netflix och HBO (TimeWarner), och varför jag inte investerar i någon av dem.

Mitt största problem med affärsmodellen är att jag ser en potentiell konkurrent som tar 90% av Netflix och HBOs tittare. Men först tänkte jag diskutera deras moat, och consumer stickiness.

Vad jag anser deras moat är, är deras egenutvecklade serier. Vill man se Breaking Bad, House of Cards, Orange is the new black, eller Stranger Things, måste man göra det på Netflix. Vill man däremot se Game of Thrones och Westworld, måste man göra det på HBO, och vill man se BBCs serier, till exempel Peaky Blinders eller Sherlock, måste man göra det via BBC för att inte behöva vänta tills dom delar med sig av licenserna till Netflix eller liknande. Det gör att man måste vara prenumerant hos både Netflix och HBO, plus eventuellt BBC, för att se alla serier man vill. Utöver detta erbjuder Netflix ett mediokert utbud av filmer och serier. 

Vi vill gärna se Netfix som filmernas Spotify, men spotify har ju ALL (nästan) musik. På spotify betalar man alltså prenumerationen för att kunna lyssna på all musik på samma ställe. På Netflix betalar man för att se alla Netflix-serier på samma ställe (Netflix), men man måste också prenumerera på HBO för att se deras serier. 

Så visst har bägge moats, och stickiness, i och med att man MÅSTE vara prenumerant för att få se de serier man gillar. Deras moat sitter alltså inte i tjänsten i sig, utan i de licenser dom sitter på. Men en tjänst som skulle slå ut både Netfix och HBOs moat mot konsumenterna är en tjänst där man kan titta på ALLA serier och filmer på ett och samma ställe. Den tjänsten skulle i alla fall jag tycka var mycket bättre. Problemet är däremot att Netflix och HBO aldrig kommer släppa sina licenser till en tredje part. Därför ser vi (och kommer se i framtiden) ett krig mellan dessa nöjesjättar.

Man måste alltså pumpa hur mycket pengar som helst in i att producera nya intellektuella properties (IPs), för att det är där deras moat sitter. Den som sitter med flest och bäst IPs kommer ha flest prenumeranter. När kunden sett alla HBOs serier, finns ingen anledning att fortsätta prenumerera, om det inte kommer fler fängslande serier. Man måste investera ofantliga summor i att underhålla sin moat. Blir säsong X av serie Y inte lika bra som innan, slutar folk titta och prenumerationen kommer inte förnyas. 

Så hur bra är deras moat? Det är svårt att säga, men än så länge verkar båda vara otroligt duktiga på att utveckla nya serier som fängslar tittare i extrema binge-sessioner. Men kundlojaliteten är i mina ögon helt obefintlig. Det spelar ingen roll på vems webbsida man tittar, så länge man får åtkomst till de serierna man gillar.

Jag ser het enkelt en missmatchning mellan erbjudandet och det kunden efterfrågar.

Kunden = “Ett ställe att ser alla mina favoritserier och filmer”

Netflix = “Netflix-serier”, HBO = “HBO-serier”, BBC = “BBC-serier”

Kunden måste alltså vara kund hos samtliga som erbjuder dessa serier. Ser man på GoT, Sherlock, och House of Cards, måste man vara kund hos alla tre. Däremot har jag förstått att Netflix har en liten edge där dom har en del barnprogram. Så är ungarna gnälliga kan föräldrar trycka en padda i famnen på dem med netfix på. Vidare ser jag massa problem som det med Intellektuell property skapar för kundnyttan. Speciellt för oss som bor i Sverige, som kanske måste se serier och dylikt långt efter våra nordamerikanska och brittiska vänner.

Nu blev det här ett ganska långt och ostrukturerat inlägg, men jag har gått ganska länge och funderat på Netfix och deras moat. Sammanfattningsvis ser jag problem i att Netfix moat kräver väldigt stora investeringar för att bibehållas. Så Netflix kan säkert fortsätta leverera fantastisk avkastning, eller så kan någon serie  floppa, och man har “slösat” investeringen i den IPn. Däremot har samtliga dessa medvind av cord-cutting trenden. Alla dessa erbjuder bättre tjänster än vanlig linjär TV. Jag menar vem skulle betala för att se reklamfylld tv? Men dom tappar säkert ganska mycket på pirat-streaming, och de legala kostnaderna som kommer av att jaga dessa.

Jag har inte räknat på Netflix, om du har det får du gärna dela med dig av kostnader och andra intressanta siffror! Nu önskar jag dig trevlig Netfix-binge, och dela gärna med dig av vad du tycker om Netflix!

/T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s