Industrivärden, Lundbergs, och ICA Gruppen

Ni som följer mig på twitter såg säkert att jag funderade på att byta ut mitt innehav i ICA Gruppen mot Industrivärden,  och denna affär verkställde jag nu på morgonen. I detta inlägg tänkte jag förklara mina tankegångar bakom detta, och hur jag tänkte utveckla mina innehav i dessa aktier framöver.

Till att börja med kan vi notera att jag innan affären ägde pyttelite Lundbergs, och anledningen till detta är att Fredrik Lundberg har byggt upp ett fantastiskt fint bolag, men med över 35% i fastigheter (LE Lundbergs och Hufvudstaden), och utöver det 13% i Holmen. Just nu är jag av åsikten att Lundbergs är ganska dyrt prissatt, med tanke på exponeringen mot fastigheter, som förvisso är av toppkvalité, men jag tror mig kunna komma över Lundbergs-aktier avsevärt mycket billigare inom några år.

ICA Gruppen har jag haft väldigt länge i min portfölj, och de är tillsammans med Axfood (även i portföljen) klart marknadsdominerande på den svenska matvarumarknaden. Däremot gör man tvärt emot vad liknande företag i USA gör, nämligen expanderar utanför sitt expertisområde. På det planet tror jag Axfood gör mer rätt i att fokusera på det man kan bäst, och lämna det andra till någon som kan det bättre. ICA har utöver ica-butikerna Apotek Hjärtat, ICA banken, och Hemtex. Man har gjort sig av med InkClub.com och Cervera under 2015, men Hemtexförvärvet gjordes samma år. Här ser jag inga tecken på att man avser att skala av verksamheter som inte hör till matvarubutikerna, jag blir inte förvånad om vi ser fler förvärv framöver.

Industrivärden har jag haft i min portfölj i omgångar, och jag tycker Fredrik Lundberg spelat sina kort makalöst vackert. Innehaven är även väldigt attraktiva, störst är Handelsbanken, SCA, Sandvik, och Volvo. Industrivärden handlas även till en ganska attraktiv substansrabatt, närmare 15%, räknat på substansvärdet 192 kr/aktie den sista december 2016. Detta motsvararar hela bolagets innehav i ICA Gruppen plus Skanska.

Men jag har ju redan Industrivärden genom Lundbergs, och Industrävärden äger ju ICA…
Det är riktigt, även om ICA sprider ut sin verksamhet, så gör man även mycket rätt. ICA har en rejäl position på den svenska marknaden, och man utvecklar verksamheten ständigt. Bland annat med matköp på internet (någon som testat?). Jag vill fortsatt ha exponering mot ICA, men exponeringen jag får via Industrivärden (och Lundbergs) är tillräckligt för mig.

Lundbergs då? Jo tanken är att jag vill ha exponering mot bolag så som SHB, SCA och Skanska, men inte mot Lundbergs stora fastighetsbestånd (just nu). När Lundbergs kommer ner värderingsmässigt tvekar jag inte på att köpa. Långsiktigt tror jag båda bolagen kommer utvecklas bra, och jag äger dem gärna som kärninnehav framöver. En nackdel med detta upplägg är att det blir lite korsägande mellan Lundbergs och Industrivärden, så det kan jag behöva hålla koll på. Annars finns risken att jag har större exponering mot ett enskilt bolag än vad jag önskar.

Jag avslutar med två grafer från Industrivärdens och Lundbergs hemsidor, sär vi ser utvecklingen på substansvärdet för dem båda. För Industrivärden fanns data ända från 1994,Lundbergs visar från 2007.

Som jag nämnt tidigare, så äger jag både Lundbergs, köpte Industrivärden, och sålde hela innehavet i ICA idag. Jag ser fram emot att öka i både Lundbergs och Industrivärden.

Vad tycker ni om dessa tre bolag?
-Samuraimannen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s